Dette skal du gøre ved en pårørendes dødsfald

Det er heldigvis ikke så tit, at du står alene tilbage med, hvad du skal gøre, når en pårørende dør i sit eget hjem. Det kan være pludseligt eller efter lang tids sygdom. Men det kommer typisk som et chok under alle omstændigheder. Trods chokket og sorgen er der nogle ting, du skal huske at gøre efter et dødsfald i hjemmet. Det kan du læse mere om herunder.

Kontakt allerførst en læge

Er du kommet hjem til din far eller mor, og har du fundet dem livløse, skal du først og fremmest kontakte en læge. Lægen skal nemlig bekræfte dødsfaldet og udstede en dødsattest.

Henvend dig straks til banken

Hvis der er tale om din samlever eller ægtefælle, skal du straks kontakte banken. Du bør sørge for, at den afdødes løn bliver udbetalt til en bankkonto, der står i dit navn. Alle den afdødes konti bliver nemlig spærret, så snart dødsfaldet er blevet anmeldt. Har du ikke en konto selv (en bankkonto, der står dit navn), kan du altså risikere, at du ikke har adgang til penge.

Dødsfald skal anmeldes på borger.dk

Senest to dage efter dødsfaldet er indtruffet, skal det anmeldes på borger.dk. Det kan du selv gøre, eller du kan få dit sogns kirkekontor til at ordne det for dig.

Tag kontakt til en bedemand

Du kan tage kontakt til en bedemand, som kan hjælpe dig med alt det praktiske omkring begravelsen. 

Få hjælp til oprydning

Står du med et helt hjem, der skal tømmes, kan du henvende dig til et firma, der tilbyder opkøb af dødsbo.